Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Διαβάστε εδώ τις σημαντικότερες τελευταίες ανακοινώσεις των κομμάτων.

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Ο κίνδυνος για τις ζωές αλλά και τις ψυχές των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, οι συνθήκες διαβίωσής τους και το μέλλον τους επανέρχονται στο προσκήνιο και απασχολούν –όχι άδικα – ένα μεγάλο μέρος μιας ευαίσθητης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κοινής γνώμης. Μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί,  παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις αλληλεγγύης, ΜΚΟ αλλά και απλοί πολίτες διαμαρτύρονται κι έχουν –δυστυχώς- δίκιο.
Ακόμη κι αν υπάρχουν ίχνη σκοπιμότητας σε κάποιες επικρίσεις,  αλλά και παρ’ όλα τα θετικά βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση και τους δημόσιους φορείς, βήματα σημαντικά σε σχέση με την αδιαφορία ή και την εχθρότητα του παρελθόντος, η κατάσταση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή, όταν ανήλικα παιδιά κινδυνεύουν.
Από τα 2.500 περίπου ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σε δομές που στοιχειωδώς έστω καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης και ψυχολογικής στήριξης, φιλοξενούνται σήμερα σχεδόν τα μισά, ενώ η τύχη ή πιο σωστά η ατυχία των υπολοίπων διαφέρει αναλόγως.
Στην χειρότερη θέση βρίσκονται ασφαλώς τα παιδιά που ακόμα και για μήνες παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς αέρα και φως, με ζέστη και με κρύο στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων ή ακόμα και σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης όπως η Αμυγδαλέζα. Όσο κι αν κατανοούμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν μέρα και νύχτα αυτά τα παιδιά στο δρόμο, όπου συνήθως εντοπίζονται, θεωρούμε απαράδεκτο και ακατανόητο η προστασία που τόσο έχουν ανάγκη, να τους παρέχεται με εγκλεισμό σε μέρη ακατάλληλα ακόμα και για ενήλικες, φέρνοντάς τα αντιμέτωπα με νέους σοβαρούς κινδύνους που όλοι καταλαβαίνουμε. Επιπλέον,  όλα τα παραπάνω απαγορεύονται ρητά από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκαιο.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται απολύτως με την παρακάτω απαίτηση: Να λειτουργήσουν άμεσα νέες και κατάλληλες δομές αυξημένης φροντίδας στο πρότυπο των νέων δομών που σχεδιάζει και υλοποιεί (με καθυστερήσεις όμως που πρέπει να ξεπεραστούν) το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μέχρι τότε, δηλαδή ακόμη πιο άμεσα, από σήμερα, πρέπει να αδειάζουν τα κρατητήρια και η Αμυγδαλέζα από τα παιδιά. Να δημιουργηθούν άμεσα για να τα υποδεχτούν, νέες ασφαλείς ζώνες στις δομές φιλοξενίας. Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα φιλοξενίας σε προσφυγική δομή. Γνωρίζουμε, και γι αυτό το προτείνουμε ανεπιφύλακτα ότι εκατοντάδες μέλη του κόμματος με πολύτιμη εμπειρία αλληλεγγύης και επαφής με τους πρόσφυγες αλλά και ολόκληρο το κίνημα αλληλεγγύης μπορούν να βοηθήσουν, να προτείνουν λύσεις, να καλύψουν κενά και ανάγκες που δεν προλαβαίνουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Όπως υποδειγματικά έκαναν για δυο περίπου χρόνια συμβάλλοντας στο προσφυγικό έπος της Αλληλεγγύης.
Πρέπει επίσης το ενδιαφέρον της Πολιτείας να αποκτήσει την απαραίτητη διάρκεια. Τι θα γίνουν τα παιδιά αυτά όταν θα κλείσουν τα 18; Θα βρεθούν πάλι στο δρόμο; Τότε γιατί δώσαμε -  και η κυβέρνηση ασφαλώς μαζί – τη μάχη για τα σχολεία και την εκπαίδευσή τους; Για να τα βγάζουμε με τη βία στα 18 από τις σχολικές αίθουσες και να τα διώχνουμε από τη χώρα;
«Υπάρχουν όμως και οι διεθνείς συμφωνίες», υπενθυμίζουν ορισμένοι, «κι αν κάποιο μέτρο πρόνοιας  τις παραβιάζει;» Ας σκεφτούμε με πόσο κυνισμό και πόσο αδίστακτα, χωρίς καμία αναστολή το «μαύρο μέτωπο» προτείνει, εφαρμόζει και επιβάλλει πολιτικές που απαξιώνουν, βάζουν σε κίνδυνο, περιφρονούν τις ζωές και τα δικαιώματα των ανθρώπων (εκμετάλλευση, πόλεμοι, κλειστά σύνορα, πνιγμοί, συρματοπλέγματα). Θα διστάσουμε εμείς να προτείνουμε μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων και της ζωής τους;
Απαντώντας αυτονόητα όχι, ζητάμε λοιπόν την αυτόματη απονομή ασύλου για κάθε παιδί που ενηλικιώνεται έχοντας ζήσει για ένα διάστημα στην Ελλάδα και εφόσον φυσικά το επιθυμεί. Ζητάμε αυξημένη προστασία και σαφή πολιτική ένταξης (διαμονή σε διαμερίσματα, επαγγελματική εκπαίδευση κλπ) για ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα και μετά την ενηλικίωσή τους.
Διαγράφοντας από τις συζητήσεις μας, προσπερνάμε την απαράδεκτη αναποτελεσματική και απάνθρωπη εφεύρεση Δουβλίνο 2. Δεν μας επιτρέπουν την αποδοχή της  ούτε οι αρχές μας ούτε και οι συνθήκες που ζούμε. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, αυτό που πρώτα απ’ όλα μας ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος, αυτόν θέλουμε να υπερασπίσουμε και όχι να διευκολύνουμε την πολιτική διαχείριση του προσφυγικού δράματος από τις συντηρητικές κυβερνήσεις και το κατεστημένο της Ευρώπης. Από αλλότριες σε μας κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν με τον χειρότερο τρόπο να διασωθούν από  υπερσυντηρητικές, ακροδεξιού και ρατσιστικού χαρακτήρα πιέσεις.
Τα ασυνόδευτα παιδιά αποτελούν ένα εξαιρετικό υπόδειγμα εργασίας. Τώρα οφείλουν να συντονιστούν όλοι, πρώτα απ’ όλους τα συναρμόδια υπουργεία. Να οριστεί  επιτέλους το ποιός έχει για κάθε πράγμα την κύρια ευθύνη και αρμοδιότητα. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να υλοποιηθεί  άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση η απονομή της αρμοδιότητας για τα ασυνόδευτα παιδιά στο Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο Υπουργείο που έχει βασική μέριμνά του τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Γιατί τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι πρώτα από όλα παιδιά και όπως όλα τα παιδιά είναι το μέλλον.


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την αποτυχία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    « Ν.Δ.: Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να προωθήσει καμιά μεταρρύθμιση.

     Οι προθεσμίες, που οι ίδιοι έβαλαν, έχουν παρέλθει και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν έγινε. Η Κυβέρνηση σκόνταψε στις αντιλήψεις που εξέφραζε, απέτυχε παταγωδώς και, τώρα, πελαγοδρομεί χωρίς να ξέρει τι πρόκειται να κάνει.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρες θέσεις. Από τη θέση του Υπουργού  Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρόταση για πάγιο σύστημα αξιολόγησης που περιελάμβανε:

      - Σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα

      - Αυτοαξιολόγηση του υπαλλήλου

      - Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας

      - Επιβράβευση των καλύτερων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή

     - Θεσμοθέτηση ατομικού πλάνου ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων με έμφαση στην επιμόρφωση.

     Αυτή η πρόταση θα αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί  να ολοκληρώσει ούτε καν αυτά που η ίδια τώρα εξαγγέλλει.

     Δεν μπορεί και δεν θέλει να προωθήσει καμιά μεταρρύθμιση, που βελτιώνει το Κράτος και υπηρετεί ολόκληρη την κοινωνία».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 
 
Η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές να διογκώνονται και τις κατασχέσεις να πολλαπλασιάζονται, αποδεικνύει ότι η «επόμενη μέρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση στο κεφάλαιο προϋποθέτει την άγρια φορολόγηση του λαού, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και νέες ενισχύσεις.
Πραγματική ανακούφιση στο λαό μπορεί να δώσει μόνο η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ.

Από τον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απομάκρυνση του Δ. Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων από την Υπουργό Πολιτισμού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

Με αφορμή την αιφνίδια αντικατάσταση του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων από την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, έχει ξεσπάσει πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στο Υπουργείο, την απελθούσα διοίκηση του ΤΑΠΑ, η οποία διορίστηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, το 2015,  και συνδικαλιστικούς φορείς.

Σήμερα, στον εμφύλιο, ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος «αδειάζει» την νυν Υπουργό, εγκαλώντας την για την αντικατάσταση του «εξαιρετικής σύνθεσης διοικητικού συμβουλίου» και μάλιστα την στιγμή που η εφαρμοζόμενη πολιτική στο Ταμείο «άρχισε να αποδίδει αποτελέσματα».

Η θλιβερή εικόνα με τις αλληλοκατηγορίες, τα υπονοούμενα για εκατέρωθεν κακή χρήση του δημοσίου συμφέροντος, την αποπομπή του Δ.Σ., μεσούντος του Αυγούστου, αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο χώρος του πολιτισμού από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο κατήφορος τους δεν έχει τέλος.

Ποτάμι:  Απαραίτητες εξετάσεις που «πνίγονται» στη γραφειοκρατία

Αντί ο κ. Πολάκης να αναλώνεται σε πανηγυρισμούς για την στήριξη Μαραντόνα σε Μαδούρο και να μιλάει για το χέρι του Θεού, ας βάλει το χέρι του ο υπουργός και ας υπογράψει τη νέα υπουργική απόφαση που θα καλύψει το κόστος της εξέτασης Oncotype DX για να σταματήσει η ταλαιπωρία εκατοντάδων γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΝΤΑΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ «REAL FM» ΣΤΟ Μ.ΝΙΦΛΗ

Για την αντίδραση του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Καμμένου στις δηλώσεις του ΠτΒ Κ. Βούτση για τη θρησκεία:
Η δήλωση του Προέδρου μας ήταν μια αυτονόητη αντίδραση. Απόψεις οι οποίες απηχούν μια ισχνή μειοψηφία στη χώρα δεν θα έπρεπε να διατυπώνονται από έναν θεσμικό παράγοντα του επιπέδου ενός Προέδρου της Βουλής. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτές είναι καταφανώς διχαστικές και σκανδαλίζουν τους πιστούς της χώρας. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συντασσόμαστε με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε αυτό το θέμα.
Όπου υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες έχουν να κάνουν με ιδεολογικό περιεχόμενο, διατυπώνονται από την πρώτη στιγμή σε αυτή την κυβερνητική συμμαχία, καθώς είναι γνωστό ότι παρά το γεγονός πως συνεργαζόμαστε, δεν έχουμε ταυτιστεί όπως ταυτίστηκε η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου όταν κυβέρνησαν. Εμείς διατηρούμε τις διαφορές μας ενώ συνεργαζόμαστε για δυο ιεραρχημένους στόχους: ο ένας είναι να ξεφύγουμε από το καθεστώς των μνημονίων στο οποίο μας έβαλαν και ο δεύτερος είναι η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Για το Προεδρικό διάταγμα σχετικά με την επιλογή σημαιοφόρου με κλήρωση:
Υπήρξε αντίδραση από τον βουλευτής μας κ. Δημήτρη Καμμένο. Θα έλεγα ότι προτού νομοθετηθούν τέτοιου είδους αποφάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα, θα έπρεπε να υπάρχει συζήτηση με τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται. Είναι θέματα που δεν θα έπρεπε να προσεγγίζονται με ιδεολογικό τρόπο. Όταν συγκυβερνούν δυο κόμματα πρέπει το ένα να σέβεται τις ιδεολογικές θέσεις του άλλου.
Η αντιπολίτευση και μερίδα του τύπου επενδύουν σε διάσπαση αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Από την πλευρά μας οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παλεύουμε να διατηρήσουμε κάποια πράγματα στα εθνικά θέματα και στα θέματα της Εκκλησίας και σε πάρα πολλές περιπτώσεις νομίζω ότι ο λόγος μας έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας:
Σε σχέση με τις αλλαγές στην Παιδεία νομίζω ότι το νομοσχέδιο το οποίο κατετέθη και ψηφίστηκε έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει ένα πρώτο μέρος του διαλόγου. Εμείς θεωρούμε ότι ο νόμος για τη Παιδεία διορθώνει σε κάποιες περιπτώσεις άστοχες επιλογές και κακές ρυθμίσεις του προηγούμενου νόμου, οι οποίες έφερναν σύγχυση στα Ιδρύματα της χώρας. Θεωρούμε βέβαια, ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Η Παιδεία πάσχει από το νηπιαγωγείο. Η οποιαδήποτε προσέγγιση στο χώρο της Παιδείας θα έπρεπε να είναι συνολική, από τα πρώτα βήματα στο σχολείο μέχρι και το τέλος της ακαδημαϊκής πορείας των παιδιών.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΚΑΙ NOOR 1. 

Οι υποθέσεις   Βαρουφάκη και NOOR-1 δημιουργούν μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, η οποία θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο. Και η ΝΔ συμβάλλει στο κλίμα πόλωσης και όξυνσης, θεωρώντας ότι ωφελείται, στήνεται μια διακομματική πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ  και ΝΔ. Αυτό ξεκινάει από τον τρόπο που μεγάλα κανάλια συνθέτουν τα πάνελ των καλεσμένων. Ωστόσο, η Ένωση Κεντρώων προφανώς αδικούμενη από τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ θα αντισταθεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Ο κ. Παππάς έλεγε ότι θα  πατάξει την διαπλοκή, φαίνεται όμως ότι η διαπλοκή πάταξε εκείνον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο