Η Διαπαραταξιακή Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Δήμου Βριλησσίων για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ο Δήμος Βριλησσίων, από τον Απρίλιο του 2016, συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν υπογράψει την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που απορρέουν απ΄ αυτή, σχετικά με την πολιτική ισότητας.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προέβη στη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, με τις διαδικασίες οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 70 του Ν3852/2010 Πρόγραμμα Καλλικράτης΄. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του ο Δήμος προτίθεται επίσης να προβεί στη σύσταση και λειτουργία Γραφείου Ισότητας των Φύλων.
Η 8η Μαρτίου κάθε χρόνου τιμάται διεθνώς ως ημέρα της γυναίκας. Ημέρα μνήμης και σεβασμού στον αγώνα των γυναικών για άρση των διακρίσεων σε βάρος τους και για ίση μεταχείριση. Τιμούμε τον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας και τους διαχρονικούς αγώνες της για την αποδοχή των αρχών της ισότητας των δύο φύλων και την πολυδιάστατη προσφορά της σε όλους τους τομείς.
Στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, κρίσης αξιών και πλήρους αμφισβήτησης των θεσμών, η υπόθεση ίσων δικαιωμάτων κι ευκαιριών έχει λάβει νέες διαστάσεις, οι οποίες αντανακλώνται στη μείωση της γυναικείας απασχόλησης, καθώς και της αμοιβής για ίση εργασία.
Οι γυναίκες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, αφού οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα των απολύσεων και αυτές με το μεγαλύτερο ποσοστό στη μερική απασχόληση, γεγονός που τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Υπάρχουν ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν. Χιλιάδες γυναίκες κι ανήλικα κορίτσια έχουν υποστεί εθιμοκοινωνική βία.
Η Βία κατά των Γυναικών-φαινόμενο διαταξικό, παγκόσμιο, με πολλά ΄πρόσωπα΄- είναι πρόβλημα που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα ή παραδόσεις, κοινωνική τάξη ή μόρφωση, επίπεδο υγείας κλπ. Το πολύμορφο φαινόμενο της έμφυλης βίας και της εμπορίας ανθρώπων δυστυχώς οξύνθηκε δραματικά στα χρόνια της κρίσης.
Αν κι έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη βελτίωση της πραγματικότητας, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνεχίζουν να βρίσκουν προσκόμματα καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν την οικονομική κι επαγγελματική τους ζωή, συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο προς πώληση σε διαφημίσεις και τηλεοπτικές σειρές.
Η Ισότητα δεν είναι μόνο θέμα μόνο των γυναικών και η παρέμβαση γι΄αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο επετειακή αλλά διαρκής, ουσιαστική και χρήσιμη. Η Ισότητα είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ανάγκη, που αφορά όλους για την επίλυση οικονομικών, κοινωνικών και πολ/κών προβλημάτων.
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα αφύπνισης και σύμβολο συλλογικού αγώνα για την εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας και ειδικότερα την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και των κοινωνικών και πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.
Ο Δήμος Βριλησσίων, φορέας πολιτικής και υπηρεσιών στους πολίτες του, στηρίζει τους αγώνες των γυναικών στην κατάκτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και την προάσπισή τους, θεωρώντας την Ισότητα των Φύλων όχι μόνο αυτονόητη διεκδίκηση αλλά και θεμελιώδες αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας!

ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Παρασκευοπούλου Γιώτα
Χρυσοπούλου Κατερίνα
Σακισλή Ελένη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο