H ασφαλής οδήγηση είναι κοινωνική υπόθεση.

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΔΗ, Συγγραφέα του βιβλίου: "Οικολογική και Ασφαλής Οδήγηση".
Το έτος 2017-2018 ανακηρύχτηκε ως σχολικό έτος οδικής ασφάλειας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Η καλή και αξιόπιστη λειτουργία του αυτοκινήτου εξασφαλίζει, την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, καθιστώντας ασφαλέστερη τη ζωή μας. Η γνώση θα σώσει ζωές.
Κάθε οδηγός, πρέπει να προσπαθεί να εξασφαλίσει την μέγιστη και αποτελεσματικότερη απόδοση του ανθρώπινου παράγοντα κατά την οδήγηση, με προσδοκώμενα αποτελέσματα την εξασφάλιση της άνεσης και ασφάλειας, την αποφυγή ατυχημάτων και την μικρότερη δυνατή αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον, με την ευθέως ανάλογη οικονομική του ωφέλεια.
Επιδιώκεται το αυτοκίνητο να γίνεται κτήμα του οδηγού του και η οδήγηση ένα χαρτογραφημένο πεδίο που ενημερώνει τον οδηγό πώς να αντιμετωπίσει τυχόν εκπλήξεις και απρόοπτα. Αυτό επιτυγχάνεται: Με την γνώση της προετοιμασίας του οδηγού και του αυτοκινήτου του πριν από κάθε ταξίδι, και με τη γνώση των κύριων μερών και εξαρτημάτων του και τη λειτουργία τους, τις πιθανές αιτίες βλάβης τους και τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισής τους από τον οδηγό.
Κανόνες Ασφαλούς Οδήγησης καθώς και κανόνες οικολογικής οδηγικής συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετούν και να εφαρμόζουν οι οδηγοί αποκτώντας συνείδηση κυκλοφοριακής αγωγής.
Κανόνες οικολογικής οδήγησης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τη λιγότερη κατανάλωση καυσίμων και συνεπώς λιγότερη ρύπανση, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και φυσικά με οικονομικό όφελος.
Η διάδοση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, αποβλέπει στους καθημερινούς χρήστες- οδηγούς, την «παιδεία» της οδήγησης, που τόσο λείπει από την χώρα μας, με τα δυσμενή αποτελέσματα της δημιουργίας θορύβων, υπέρμετρης ρύπανσης της ατμόσφαιρας, άγχους και εντάσεων, που ευνοούν την πρόκληση ατυχημάτων, τραυματισμών και ανθρωπίνων απωλειών.                                                                                                                                                                                                                                                                            
Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος                                                                                                     Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα.
Χείλων ο Λακεδαιμόνιος (600-520 π.Χ)
Νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής κι ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας.
 Σπεύδε βραδέως  
«συντόμευε ότι κάνεις, αλλά χωρίς να βιάζεσαι πάνω σ' αυτό».                                                                                                        
(Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς καθυστέρηση αλλά και με προσοχή, χωρίς να είσαι τόσο βιαστικός που θα κάνεις κάτι λάθος εξαιτίας της βιασύνης σου)
 «Βουλεύου μεν βραδέως, επιτέλλει δε ταχέως…»
(Το γοργόν και χάριν έχει,; Όποιος βιάζεται σκοντάφτει).

Κων/νος Παπαδής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο