Ομιλία Δημάρχου Πεντέλης στην εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
-Αγαπητοί συμπολίτες στην πόλη των Ποντίων και των Γκιουλμπαξιωτών ο εορτασμός της «ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος» είναι ημέρα μνημόσυνο, ημέρα εθνικής μνήμης, ημέρα απόδοσης τιμής στις χαμένες πατρίδες.

-Ιστορικά η διαδικασία εξόντωσης των Ελληνικών Πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται σε τρεις συνεχόμενες φάσεις:
-Από την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από το Ρωσικό Στρατό (1914-1916).
-Η δεύτερη κλείνει με το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου (1916-1918)
-Και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας (1918-1923).
-Την πρώτη και δεύτερη φάση κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου εξορίστηκαν συνολικά διακόσιες τριάντα πέντε χιλιάδες (235.000) Πόντιοι και μετανάστευσαν στη Ρωσία ογδόντα χιλιάδες (80.000).
-Την Τρίτη φάση μετά την συνθηκολόγηση της Ρωσίας και την απόσυρση του Ρωσικού Στρατού από την περιοχή το Μάϊο του 1919 ο Κεμάλ αύξησε τις διώξεις κατά των χριστιανικών πληθυσμών με την δράση ατάκτων ομάδων  Τσετών.
-Από 29-5-1919 ο Κεμάλ ανέθεσε στον Τσέτη Τοπάλ Οσμάν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και με σφαγές στη Σαμψούντα και 394 χωριά της περιοχής δολοφόνησε ή ανάγκασε σε φυγή το Ποντιακό Ελληνικό στοιχείο.
-Τον Αύγουστο του 1920 πυρπολήθηκε η Μπάφρα και το 90% των Ελλήνων της περιοχής δολοφονήθηκε ή εκτοπίστηκε στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.
-Μεγάλος αριθμός προυχόντων και προσωπικοτήτων του πνεύματος καταδικάστηκε σε θάνατο από τα «Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας» στην Αμάσεια το Σεπτέμβριο του 1921 και πολλά νεαρά κορίτσια και αγόρια πάρθηκαν από τις οικογένειές τους και δόθηκαν στα χαρέμια εύπορων Τούρκων.
-Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες (1.200.000) ψυχές αποτελούν τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες απώλειες αυτής  της Γενοκτονίας.
-Στις 24-2-1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως  «Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο που είναι η ημέρα αποβίβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα. Επίσης το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
-Αγαπητοί μου συμπολίτες τα δεινά των Ελλήνων Ποντίων, ο ξεριζωμός και η εξορία από τα πάτρια εδάφη που συνοδεύτηκαν με βιασμούς, δολοφονίες, τάγματα εργασίας, δικαστήρια ανεξαρτησίας σκόρπισαν το Ελληνικό Ποντιακό στοιχείο που απέμεινε προς την Ρωσία, την Μικρά Ασία και αργότερα προς την μητέρα Ελλάδα.
-Οι Τούρκοι με την αρχηγία του Μουσταφά Κεμάλ και όργανό τους τους Τσέτες αφάνησαν το Ελληνικό Ποντιακό στοιχείο της Μικρασίας και έδωσαν και πάλι τα διαχρονικά μηνύματα της Τουρκικής βαρβαρότητας και του μίσους τους κατά του Ελληνισμού.
-Εκλεκτοί συμπολίτες στην πόλη μας τα Μελίσσια η Ποντιακή Ελληνική Κοινότητα δημιουργεί και αναπτύσσει τις επόμενες γενιές με την μνήμη και τις ρίζες στα πάτρια Ελληνικά εδάφη του Πόντου και της Μικρασίας.
-Σήμερα που η Τουρκία ζει τον μεγαλοϊδεασμό και την μισαλλοδοξία ενός παρανοϊκού αρχηγού το «Μη λησμονείτε» και η «επιστροφή στις ρίζες» είναι επίκαιρα παρά ποτέ.
-Η Τουρκία στο δρόμο της επώδυνης για την ανθρωπότητα βάρβαρης τακτικής της δημιουργεί και σήμερα και μας στέλνει χιλιάδες πρόσφυγες, αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες στο Αιγαίο, δημιουργεί ομήρους, απειλεί, συντηρεί την ένταση στην περιοχή και δείχνει να είναι η ίδια με αυτή που οι Πόντιοι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν.
-Αγαπητοί Πόντιοι και Μικρασιάτες Μελισσιώτες, εκλεκτοί φίλοι δυστυχώς η εθνική μας μοίρα μας έταξε δίπλα σε ένα βάρβαρο γείτονα που μας προξένησε διαχρονικά μόνο δεινά. Όπλα μας για την αντιμετώπισή του:
-Η εθνική ομοψυχία και η εθνική εγρήγορση.
-Η Ελληνική μας ιστορία.
-Οι ρίζες μας στα αιώνια Ελληνικά Ποντιακά εδάφη της Μικρασίας.
-Οι νέες γενιές γαλουχημένες με τις πατροπαράδοτες εθνικές μας αξίες.
-Η Χριστιανική μας θρησκεία.
«Μη λησμονείτε» αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων μας το σημερινό μνημόσυνο μνήμης και τιμής σε όλους αυτούς που μαρτύρησαν από τον βάρβαρο Τούρκο κατακτητή στα Ελληνικά χώματα του Πόντου και της Μικρασίας.

    Ο Δήμαρχος
Δημήτριος Στεργίου- Καψάλης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο